::adatvédelmi portál::
Az érintettet - egyértelműen és részletesen - tájékoztatni kell az adatai kezelésével kapcsolatos minden tényről [Avtv. 6.§ (2)]
 
::menü::
 
::bejelentkezés::
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
::hirdetőtábla::
Rövidebb megjegyzések itt helyezhetők el. Hosszabb irományokat a fórumba várunk.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Az érintettel az adat felvétele előtt közölni kell, hogy az adatszolgáltatás önkéntes vagy kötelező. [Avtv. 6. § (1)]
::adatvédelmi hírek::

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

Szabad-e kérdezni?

szm  2004.03.16. 16:24
Az adatvédelem egyik nagy kérdése, hogy a személyes adat kérése, vagyis az, hogy valaki magától az adatalanytól kérdez olyat, az ő személyes adata, vajon adatvédelmi jogi szempontból hogyan minősül. Szabad-e kérdezni? Jogszerű-e egy személyes adatra vonatkozó kérdés feltevése az adatalanynak, akkor, ha törvény alapján ő nem köteles válaszolni?

Spammereket pereltek be az Amerikai Egyesült Államokban

szm  2004.03.11. 14:22
Talán nincs is olyan e-mailt használó, aki még ne kapott volna kéretlen elektronikus reklámlevelet, vagyis spamet. A spam amellett, hogy zavarhatja a címzetteket, mert a kéretlen leveleket törölgetni kell, pénzben kifejezhető károkat is okoz. A becslések szerint az összes email forgalomnak már több, mint a felét kitevő reklámlevelek drasztikus mértékben növelik a levelezőrendszerek üzemeltetésének költségeit, és jelentős mértékben csökkentik a felhasználók számára az elektronikus levelezés hatékonyságát. Lassítja a levélforgalmat, a telefonos hálózatot használók számára növeli a telefonszámlát. Adatvédelmi szempontból a személyes adatok jogszerűtlen felhasználása oldaláról közelíthető meg a spam problémája.

Az adatvédelmi biztos a halapenz.hu-ról

szm  2004.03.10. 15:36
Ma közzétette vizsgálatai megállapításait az adatvédelmi biztos a híres-hirhedt halapenz.hu oldallal kapcsolatban. A biztos kitartott álláspontja mellett: a hálapénzzel összefüggő adatok nem egy egészségügyi intézmény által ellátott közfeladathoz, hanem egy meghatározott, természetes személyhez, a kezelőorvoshoz kapcsolódnak, így ezek az adatok az orvos személyes adatainak minősülnek. Ezeket az adatokat pedig törvényi előírás hiányában csak akkor lehet nyilvánosságra hozni, ha az érintett orvos ehhez hozzájárul. Az állásfoglalást - egyelőre - kommentár nélkül közöljük. A ::hálapénz vitafórum:: továbbra is nyitva áll a véleményt nyilvánítani kívánók előtt.

Belső adatvédelmi felelős képzés harmadszor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen: 2004. április 2-3.

  2004.03.09. 15:21
Az Adatvédelmi törvény 2004. január 1-én hatályba lépett – az EU szabályozásnak megfelelő – új rendelkezései szerint belső adatvédelmi felelőst kell kinevezni, illetve megbízni az országos hatósági, munkaügyi vagy bűnügyi adatállományt kezelő adatkezelőknél és adatfeldolgozóknál, a pénzügyi szervezeteknél, valamint a távközlési és közüzemi szolgáltatóknál. A felsorolt szervezeteknél a belső adatvédelmi felelős kinevezése kötelező, számos más, személyes adatokat kezelő, illetve feldolgozó szervezetnél – ahol még ez nem történt meg – ajánlott.

Személyes adatokat árvereznek

szm  2004.03.05. 13:48
A Reuters híradása szerint akár 2 millió 580 ezer forintnak megfelelő összeget is kaphat, aki elárverezi személyes adatait a japán Yahoo weboldalon. Az adatok árverezése valójában nem más, mint egy tiltakozó akció Japán legnagyobb szélessávú internetszolgáltatója, a Softbank ellen, miután kiderült, hogy a cég 4,52 millió felhasználója adatát szivárogtatta ki egy állítólagos zsarolónak.

Kamerák a távolsági buszokon

szm  2004.03.04. 09:46
A mai Népszabadságból megtudtuk: több közlekedési társaság is tervezi, hogy a jövőben kamerákat szereltet fel távolsági buszjárataira. A járművezetőket munka közben videokamerával figyelnék meg, és a felvételeket felhasználhatnák esetleges elmarasztalásukhoz. Az ellenőrzés indoka a lap értesülései szerint az, hogy a sofőrök gyakran nem adnak jegyet, de a pénzt zsebre teszik.

Mennyit érnek a személyes adatok?

szm  2004.03.03. 16:22
Tudjuk: a személyes adatainknak értéke van. Ez az érték az adatalanyok számára eszmei, az adatkezelők részére pedig pénzben kifejezhető. Egy mobiltelefonszám vagy lakcím a közvetlen üzletszerzési listákat használók számára olyan „dolog”, amiért fizetnek. Adatokat adnak-vesznek, vagy bérelnek, mindegy: a személyes adat pénzt is jelent. Hogy mennyit, azt megtudhatjuk egy speciális számológép segítségével.

Az adatvédelmi biztos értelmezi az adatvédelmi törvény új rendelkezéseit

szm  2004.03.01. 20:08
2004. január 1-jén hatályba lépett az adatvédelmi törvény eddigi legátfogóbb módosítása. Sok rendelkezése még nem is került alkalmazásra. A törvény rendelkezéseinek értelmezése a jövő feladata, ám a közelmúltban az adatvédelmi biztos a Magyar Bankszövetség indítványa alapján olyan állásfoglalást adott ki, amelyben számos új adatvédelmi törvénybeli szabályt értelmez, iránymutatást adva így a jogalanyoknak és a jogalkalmazóknak. Mivel az Adatvédelmi Portál elsődleges feladata az ilyen információk nyilvánosság felé közvetítése, az alábbiakban közzétesszük az állásfoglalást, megnyitva így a lehetőséget a vitára is.

Új honlapja van az adatvédelmi biztosnak

szm  2004.03.01. 10:35
Örömmel számolunk be az adatvédelmi biztos honlapjának fejlesztéséről. A tíz éve változatlan szerkezetet pár napja egy kezelhetőbb felület váltotta fel, amely remélhetőleg a korábbinál jobban segíti az adatvédelmi biztost abban, hogy üzenetét eljuttassa a nyilvánossághoz. Kívánjuk, hogy a forma és a tartalom a továbbiakban együttesen szolgálja azt az ügyet, amelyet az Adatvédelmi Portál is támogatni kíván.

A tanárok titoktartásának újraszabályozása, az iskolai adatkezelés rendbetétele

szm  2004.03.01. 09:42
A Kormány nemrégiben benyújtotta az Országgyűlésnek a közoktatási törvény módosítását is magában foglaló törvényjavaslatot, amely jelentősen módosítaná a pedagógusok titoktartásának jelenleg hatályos szabályait. A javasolt szabályozás közelít az előző adatvédelmi biztos által javasolt tartalomhoz, amely szerint a titoktartásnak a hatóságokkal szemben is érvényesülnie kell.

Adatvédelem az interneten

szm  2004.02.24. 13:28
Az Európa Tanács számos adatvédelmi tárgyú ajánlást fogadott el az elmúlt évtizedben, ezek magyar nyelvű fordítása azonban nagyrészt hiányzik. Nem is annyira a fordítás hiánya, mint inkább az ismeretlenség az, ami miatt érdemes ezeket közzétenni.

Kifogásolta az adatvédelmi biztos az [...] áruházakban bevezetett lopási jegyzőkönyveket

fn  2004.02.24. 11:19
Az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint jogszabálysértő az [...] áruházláncában használt lopási jegyzőkönyvek tartalma. Amennyiben a vásárlónál olyan árut találnak amelyről az áruvédő jelzést nem távolították el megfelelően, vagy bármely más okból az árujelző csipog, akkor a vásárlót két megtermett biztonsági őr „bekíséri” a biztonsági helyiségbe, ahol aláíratnak vele egy úgynevezett „tettenérési jegyzőkönyvet”.

Felhívás az elavult nyomtatványok használatának veszélyeire

szm  2004.02.04. 11:23
Örömteli, ha azt tapasztaljuk, hogy a személyes adatok védelmét nemcsak azok a szervezetek tartják fontosnak, amelyeket kifejezetten e jog védelmére hoztak létre, hanem mások is, például a végrehajtó hatalom képviselői. Az alábbiakban a közoktatásban használatos nyomtatványok avulásával kapcsolatban olvashatunk egy államtitkártól származó felhívást.

Adatvédelem a munkahelyen

szm  2004.01.31. 10:51
A pornográf e-maileket küldözgető Centrelink-alkalmazottak kirúgása kapcsán ismét előtérbe került az a probléma, hogy vajon a munkahelyen meddig terjed a magánszféra határa.

A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének ajánlása

szm  2004.01.28. 23:23
A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete a mai napon az adatvédelemmel foglalkozók mellett sokak érdeklődését kiváltó kérdésben foglalt állást. A hálapénz.hu-n közzétett személyes és/vagy közérdekű adatok adatvédelmi biztosi kezdeményezésre történt törléséről szól többek között az alábbi ajánlás

Állásfoglalás az utasok adatainak külföldre továbbításáról

  2004.01.21. 14:29
Az Amerikai Egyesült Államokba repülőgépen utazók adatainak továbbításáról már korábban több hírt is megjelentettünk az oldalon. Mindeddig azonban csak európai uniós állásfoglalásokról tudtunk beszámolni. A Magyar Köztársaság adatvédelmi biztosának első megnyilatkozása itt olvasható.

Az autónkon keresztül is figyelhetnek

szm  2004.01.17. 23:44
Köztudott, hogy bizonyos technológiák lehetővé teszik annak nyomon követését, hogy hova megyünk autónkkal. Ennek legkülönlegesebb példája az OnStar személyi biztonsági rendszer, amely többek között egy beépített mobiltelefon és Globális Helymeghatározó Rendszer (GPS) segítségével követi az autó útját, pontosan meg tudja határozni, hogy hol van az autó. Az OnStar csak egy a növekvő számú automatizált szemek és fülek közül, amelyek a vagyonunk és a vezetés biztonságát, valamint a kényelmet hivatottak szolgálni, de alkalmasak megfigyelésre is.

Adatvédelem, titokvédelem, biztonság a közszférában

  2004.01.15. 10:35
"Adatvédelem, titokvédelem, biztonság a közszférában" című szakmai fórumra kerül sor 2004. január 21-én Budapesten, a Trend Hungary Kft. szervezésében.

A halapenz.hu egy lehetséges adatvédelmi-jogi megítélése

szm  2004.01.10. 00:21
Az utóbbi napok egyik hazai adatvédőket is foglalkoztató vitája a halapenz.hu oldalon megjelentetett adatok nyilvánosságra hozatalának jogszerűségéről szól. Az adatvédelmi biztos az ügyet vizsgálja, ám sajtónyilatkozatában már hangot adott annak a véleményének, hogy a nyilvánosságra hozatal aggályos. Pontosan nem tudjuk, mit fog végül jogsértőnek tartani a vizsgálata befejeztével a biztos, és mit nem, ez az oldal megteheti azonban, hogy akár amicus curiae-ként a vitában felhasználható érveket tegyen közzé, amelyek nem feltétlenül helyesek, ám mindenképpen megfontolandóak. Az itt olvasható érvelés szerint a nyilvánosságra hozatal jogellenessége nem annyira magától értetődő, mint ahogy az látszik.

A DNS-analízisre való felhatalmazást nem szabad kiterjeszteni

ts  2004.01.08. 00:43
A nemrég hivatalba lépett új német szövetségi adatvédelmi biztos, Peter Schaar állást foglalt azoknak a mind gyakrabban fellépő követeléseknek az ügyében, melyek a DNS-analízist és az abból nyerhető információk felhasználási körét lényegesen ki akarják terjeszteni; a javaslatok szerint ugyanazon kritériumok esetében lehetne a „genetikai ujjlenyomatot” felhasználni, mint a hagyományos ujjnyomatot.

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 
::tematizált hírek::
 
::hírlevél::
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
::adatvédelmi alapvetés::

Tekintettel arra, hogy a személyes adatok védelméhez való jog mibenléte nem feltétlenül tiszta minden látogató előtt, az alábbiakban összefoglaló olvasható a legfontosabb tudnivalókról. Tovább>>

 

Adatvédelmi plakát

 
::linkek::
 
Adatkezelésnek számít a fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése (...) is. [Avtv. 2. § 9. pont]

Az adatvédelmi portál hiánypótló céllal közérdekű adatokat és adatvédelmi témájú híreket jelentet meg. A hírek mellett igyekszünk hasznos segítségetl nyújtani adatalanyok és adatkezelők számára is. További célunk, hogy helyt adjunk a személyes adatok védelével kapcsolatos kérdések megvitatásának, teret biztosítsunk az álláspontok nyilvános ütköztetésének.


Az oldalt szerkeszti: Szabó Máté Dániel. A portálon megjelent írások bármilyen formában reprodukálhatók az Adatvédelmi Portál, mint forrás megjelölésével. E-mail: adatvedelem@szabomat.hu

A portál ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓJA itt olvasható.
 
Hozzájárulás: az érintett kívánságának önkéntes és határozott kinyilvánítása, amely megfelelő tájékoztatáson alapul. [2. § 6.]
Számláló
Indulás: 2003-08-07
 

Data Protection Logo

 

STARSTABLE Online csatlakozz te is egy remek közösséghez! Daisy BLOG    *****    Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! ⏵ Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK