::adatvédelmi portál::
Az érintettet - egyértelműen és részletesen - tájékoztatni kell az adatai kezelésével kapcsolatos minden tényről [Avtv. 6.§ (2)]
 
::menü::
 
::bejelentkezés::
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
::hirdetőtábla::
Rövidebb megjegyzések itt helyezhetők el. Hosszabb irományokat a fórumba várunk.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Az érintettel az adat felvétele előtt közölni kell, hogy az adatszolgáltatás önkéntes vagy kötelező. [Avtv. 6. § (1)]
.::adatvédelmi alapvetés::.

 

Szabó Máté Dániel:

 

A személyes adatok védelméhez való jog

 

Tekintettel arra, hogy a személyes adatok védelméhez való jog mibenléte nem feltétlenül tiszta minden látogató előtt, az alábbiakban összefoglaló olvasható a legfontosabb tudnivalókról.

 

Az információs önrendelkezési jog tartalma • Az Alkotmány 59. §-ában biztosított jog tartalmát az Alkotmánybíróság a hagyományos védelmi jogoktól eltérően határozta meg, amikor annak aktív oldalát is figyelembe véve azt információs önrendelkezési jogként értelmezte [15/1991. (IV. 13.) AB határozat]. Eszerint tehát e jog nem csupán azt jelenti, hogy az adatokat védeni kell a jogosulatlan megismerés, felhasználás, nyilvánosságra hozatal, megváltozás, megsemmisülés, stb. ellen, hanem elsősorban azt, hogy mindenki maga dönthet arról, mi lesz a vele kapcsolatba hozható adatok, vagy az adatokból levonható, az érintettre vonatkoztatható következések (a személyes adatok) sorsa, megengedi-e azt, hogy azokat mások felvegyék, tárolják, továbbítsák (összességében: kezeljék). E jog lényegi eleme tehát a hozzájárulás, a jog alanya (az érintett vagy adatalany, aki a magyar adatvédelmi törvény szerint csak természetes személy lehet) azzal gyakorolhatja a jogát, hogy dönt arról, megadja-e hozzájárulását az adatkezeléshez, vagy sem. A hozzájárulás általában bármilyen formában megadható, fontos azonban, hogy az félreérthetetlen legyen, az adatalany tudja, mihez járul hozzá, végül szabadon, nem kényszer hatása alatt dönthessen (határozott, tájékozott és önkéntes hozzájárulás). E követelményeket az adatvédelmi törvény expressis verbis nem tartalmazza, azokat az önrendelkezési jog tartalmából levezetve az adatvédelmi biztos határozta meg. Bizonyos adatok tekintetében az adatvédelmi törvény egy formai követelményt is előír: írásos hozzájárulás szükséges az ún. különleges adatok kezeléséhez. Ezek a törvény alapján a faji eredetre, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai hovatartozásra, a politikai véleményre vagy pártállásra, a vallásos vagy más meggyőződésre, az egészségi állapotra, a kóros szenvedélyre, a szexuális életre, valamint a büntetett előéletre vonatkozó személyes adatok.

 

Az alapjog korlátai • E jog korlátozásának leggyakoribb esete az, amikor az adatkezeléshez nem szükséges az adatalany hozzájárulása. Az Alkotmánybíróság útmutatása alapján készült adatvédelmi törvény szerint erre akkor van lehetőség, ha az adatkezelést törvény, illetve (szűkebb körben, törvényi felhatalmazás alapján, az abban meghatározott körben) önkormányzati rendelet elrendeli. Különleges adatok esetén az adatkezelést csak törvény rendelheti el, bizonyos különleges adatok tekintetében erre is csak a törvényben meghatározott esetekben (ha az nemzetközi egyezményen alapul, vagy Alkotmányban biztosított alapvető jog érvényesítése, továbbá a nemzetbiztonság, a bűnmegelőzés vagy a bűnüldözés érdekében) van lehetőség.

 

Az adatkezelés elvei • Akár hozzájárulás, akár jogszabály teremt jogalapot az adatkezelésre, annak meg kell felelnie bizonyos szabályoknak, amelyeket az adatkezelés elveinek nevezünk. Ezek az elvek megfelelnek a nemzetközi jogi dokumentumokban lefektetetteknek. Adatkezelés csak meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében lehetséges, az adatkezelésnek minden szakaszában meg kell felelnie e célnak. Csak olyan személyes adatot szabad kezelni, amely a cél megvalósulásához elengedhetetlen, elérésére alkalmas, és csakis a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig (célhozkötöttség). Az adatalanyt tájékoztatni kell az adatkezelés céljáról és arról, hogy az adatokat kik fogják kezelni (tájékoztatás). Az adatkezelésnek tisztességesnek, törvényesnek, az adatoknak pontosnak, tárolásuk módjának pedig alkalmasnak kell lenni arra, hogy az adatalanyt csak a tárolás céljához szükséges ideig lehessen azonosítani (adatminőség). Az adatkezelő gondoskodni köteles az adatok biztonságáról, védenie kell azokat a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozás vagy törlés, illetőleg sérülés vagy a megsemmisülés ellen (adatbiztonság).

 

Az önrendelkezési jog további elemei • Az adatvédelmi törvény további garanciákat tartalmaz arra nézve, hogy az adatalany az adat útját az adatkezelés során követni, jogait érvényesíteni tudja. Ennek megfelelően az érintett bármikor kérheti az adatok helyesbítését, illetve hozzájárulása alapján történő adatkezelés esetén a törlésüket is, az adatkezelőtől pedig tájékoztatást kérhet a kezelt adatairól, az adatkezelés jogalapjáról, céljáról, arról, hogy kinek továbbították az adatait. Ez utóbbi érdekében az adatkezelő ún. adattovábbítási nyilvántartást köteles vezetni. Jogai érvényesítése érdekében az adatalany bírósághoz fordulhat, felmerült kárának megtérítését is követelheti. Fontos garancia, hogy a perben a bizonyítási kötelezettség megfordul: azt, hogy az adatkezelés jogszerű, az adatkezelő köteles bizonyítani. A jogérvényesítés másik módja az, hogy az érintett az adatvédelmi biztoshoz fordul.

 

Az adatvédelmi törvény szabályait minden, a manuális és az automatizált adatkezelésre is alkalmazni kell, azonban az a személyes adatok védelme érdekében csupán a legfontosabb, általános szabályokat tartalmazza, a pontosabban körülhatárolt adatkörökre, meghatározott adatkezelőkre Magyarországon is szektorális törvények vonatkoznak, amelyek az általános keretek között konkretizálják az adatkezelés szabályait. Magyarország adatvédelmi joga által megteremtett védelmi szint az Európai Unió Bizottságának megítélése szerint az uniós szintet eléri, ezzel felszabadult a személyes adatok áramlása az Unióból Magyarország felé.

 

 

 

 
::tematizált hírek::
 
::hírlevél::
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
::adatvédelmi alapvetés::

Tekintettel arra, hogy a személyes adatok védelméhez való jog mibenléte nem feltétlenül tiszta minden látogató előtt, az alábbiakban összefoglaló olvasható a legfontosabb tudnivalókról. Tovább>>

 

Adatvédelmi plakát

 
::linkek::
 
Adatkezelésnek számít a fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése (...) is. [Avtv. 2. § 9. pont]

Az adatvédelmi portál hiánypótló céllal közérdekű adatokat és adatvédelmi témájú híreket jelentet meg. A hírek mellett igyekszünk hasznos segítségetl nyújtani adatalanyok és adatkezelők számára is. További célunk, hogy helyt adjunk a személyes adatok védelével kapcsolatos kérdések megvitatásának, teret biztosítsunk az álláspontok nyilvános ütköztetésének.


Az oldalt szerkeszti: Szabó Máté Dániel. A portálon megjelent írások bármilyen formában reprodukálhatók az Adatvédelmi Portál, mint forrás megjelölésével. E-mail: adatvedelem@szabomat.hu

A portál ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓJA itt olvasható.
 
Hozzájárulás: az érintett kívánságának önkéntes és határozott kinyilvánítása, amely megfelelő tájékoztatáson alapul. [2. § 6.]
Számláló
Indulás: 2003-08-07
 

Data Protection Logo

 

Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók    *****    Rendelj születési horoszkópot és 3 év elõrejelzés ajándékba a tiéd. Ne feledd a horoszkóp a lélek tükre,bele kell nézni!    *****    családi pótlék utalás 2018 - csp utalás - utalás idõpontja 2018 - családi pótlék kifizetések !    *****    Ismerd meg az Olicity párost! Minden a Zöld Íjász címû sikersorozat imádott szerelmespárjáról! Mindennap friss!    *****    SZEREPJÁTÉK! Ha aktív oldalon szeretnél játszani, nézz be és légy része egy egyedi történetnek! Csatlakozz!    *****    Karácsonyi képekkel vár a Mesetár! Kukkants be a két nyuszihoz és Miska macskához! Boldog ünnepeket kíván: Nyuszi Mama    *****    Kellemes Karácsonyi Ünnepet és Békés, Boldog Új Esztendõt Kívánok minden Kedves látogatómnak!    *****    Kellemes Ünnepeket kíván Neked is a Zara Larsson Magyarország! - Kellemes Ünnepeket kíván Neked is a Zara Larsson HU!