::adatvédelmi portál::
Az érintettet - egyértelműen és részletesen - tájékoztatni kell az adatai kezelésével kapcsolatos minden tényről [Avtv. 6.§ (2)]
 
::menü::
 
::bejelentkezés::
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
::hirdetőtábla::
Rövidebb megjegyzések itt helyezhetők el. Hosszabb irományokat a fórumba várunk.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Az érintettel az adat felvétele előtt közölni kell, hogy az adatszolgáltatás önkéntes vagy kötelező. [Avtv. 6. § (1)]
.::adatvédelmi alapvetés::.

 

Szabó Máté Dániel:

 

A személyes adatok védelméhez való jog

 

Tekintettel arra, hogy a személyes adatok védelméhez való jog mibenléte nem feltétlenül tiszta minden látogató előtt, az alábbiakban összefoglaló olvasható a legfontosabb tudnivalókról.

 

Az információs önrendelkezési jog tartalma • Az Alkotmány 59. §-ában biztosított jog tartalmát az Alkotmánybíróság a hagyományos védelmi jogoktól eltérően határozta meg, amikor annak aktív oldalát is figyelembe véve azt információs önrendelkezési jogként értelmezte [15/1991. (IV. 13.) AB határozat]. Eszerint tehát e jog nem csupán azt jelenti, hogy az adatokat védeni kell a jogosulatlan megismerés, felhasználás, nyilvánosságra hozatal, megváltozás, megsemmisülés, stb. ellen, hanem elsősorban azt, hogy mindenki maga dönthet arról, mi lesz a vele kapcsolatba hozható adatok, vagy az adatokból levonható, az érintettre vonatkoztatható következések (a személyes adatok) sorsa, megengedi-e azt, hogy azokat mások felvegyék, tárolják, továbbítsák (összességében: kezeljék). E jog lényegi eleme tehát a hozzájárulás, a jog alanya (az érintett vagy adatalany, aki a magyar adatvédelmi törvény szerint csak természetes személy lehet) azzal gyakorolhatja a jogát, hogy dönt arról, megadja-e hozzájárulását az adatkezeléshez, vagy sem. A hozzájárulás általában bármilyen formában megadható, fontos azonban, hogy az félreérthetetlen legyen, az adatalany tudja, mihez járul hozzá, végül szabadon, nem kényszer hatása alatt dönthessen (határozott, tájékozott és önkéntes hozzájárulás). E követelményeket az adatvédelmi törvény expressis verbis nem tartalmazza, azokat az önrendelkezési jog tartalmából levezetve az adatvédelmi biztos határozta meg. Bizonyos adatok tekintetében az adatvédelmi törvény egy formai követelményt is előír: írásos hozzájárulás szükséges az ún. különleges adatok kezeléséhez. Ezek a törvény alapján a faji eredetre, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai hovatartozásra, a politikai véleményre vagy pártállásra, a vallásos vagy más meggyőződésre, az egészségi állapotra, a kóros szenvedélyre, a szexuális életre, valamint a büntetett előéletre vonatkozó személyes adatok.

 

Az alapjog korlátai • E jog korlátozásának leggyakoribb esete az, amikor az adatkezeléshez nem szükséges az adatalany hozzájárulása. Az Alkotmánybíróság útmutatása alapján készült adatvédelmi törvény szerint erre akkor van lehetőség, ha az adatkezelést törvény, illetve (szűkebb körben, törvényi felhatalmazás alapján, az abban meghatározott körben) önkormányzati rendelet elrendeli. Különleges adatok esetén az adatkezelést csak törvény rendelheti el, bizonyos különleges adatok tekintetében erre is csak a törvényben meghatározott esetekben (ha az nemzetközi egyezményen alapul, vagy Alkotmányban biztosított alapvető jog érvényesítése, továbbá a nemzetbiztonság, a bűnmegelőzés vagy a bűnüldözés érdekében) van lehetőség.

 

Az adatkezelés elvei • Akár hozzájárulás, akár jogszabály teremt jogalapot az adatkezelésre, annak meg kell felelnie bizonyos szabályoknak, amelyeket az adatkezelés elveinek nevezünk. Ezek az elvek megfelelnek a nemzetközi jogi dokumentumokban lefektetetteknek. Adatkezelés csak meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében lehetséges, az adatkezelésnek minden szakaszában meg kell felelnie e célnak. Csak olyan személyes adatot szabad kezelni, amely a cél megvalósulásához elengedhetetlen, elérésére alkalmas, és csakis a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig (célhozkötöttség). Az adatalanyt tájékoztatni kell az adatkezelés céljáról és arról, hogy az adatokat kik fogják kezelni (tájékoztatás). Az adatkezelésnek tisztességesnek, törvényesnek, az adatoknak pontosnak, tárolásuk módjának pedig alkalmasnak kell lenni arra, hogy az adatalanyt csak a tárolás céljához szükséges ideig lehessen azonosítani (adatminőség). Az adatkezelő gondoskodni köteles az adatok biztonságáról, védenie kell azokat a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozás vagy törlés, illetőleg sérülés vagy a megsemmisülés ellen (adatbiztonság).

 

Az önrendelkezési jog további elemei • Az adatvédelmi törvény további garanciákat tartalmaz arra nézve, hogy az adatalany az adat útját az adatkezelés során követni, jogait érvényesíteni tudja. Ennek megfelelően az érintett bármikor kérheti az adatok helyesbítését, illetve hozzájárulása alapján történő adatkezelés esetén a törlésüket is, az adatkezelőtől pedig tájékoztatást kérhet a kezelt adatairól, az adatkezelés jogalapjáról, céljáról, arról, hogy kinek továbbították az adatait. Ez utóbbi érdekében az adatkezelő ún. adattovábbítási nyilvántartást köteles vezetni. Jogai érvényesítése érdekében az adatalany bírósághoz fordulhat, felmerült kárának megtérítését is követelheti. Fontos garancia, hogy a perben a bizonyítási kötelezettség megfordul: azt, hogy az adatkezelés jogszerű, az adatkezelő köteles bizonyítani. A jogérvényesítés másik módja az, hogy az érintett az adatvédelmi biztoshoz fordul.

 

Az adatvédelmi törvény szabályait minden, a manuális és az automatizált adatkezelésre is alkalmazni kell, azonban az a személyes adatok védelme érdekében csupán a legfontosabb, általános szabályokat tartalmazza, a pontosabban körülhatárolt adatkörökre, meghatározott adatkezelőkre Magyarországon is szektorális törvények vonatkoznak, amelyek az általános keretek között konkretizálják az adatkezelés szabályait. Magyarország adatvédelmi joga által megteremtett védelmi szint az Európai Unió Bizottságának megítélése szerint az uniós szintet eléri, ezzel felszabadult a személyes adatok áramlása az Unióból Magyarország felé.

 

 

 

 
::tematizált hírek::
 
::hírlevél::
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
::adatvédelmi alapvetés::

Tekintettel arra, hogy a személyes adatok védelméhez való jog mibenléte nem feltétlenül tiszta minden látogató előtt, az alábbiakban összefoglaló olvasható a legfontosabb tudnivalókról. Tovább>>

 

Adatvédelmi plakát

 
::linkek::
 
Adatkezelésnek számít a fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése (...) is. [Avtv. 2. § 9. pont]

Az adatvédelmi portál hiánypótló céllal közérdekű adatokat és adatvédelmi témájú híreket jelentet meg. A hírek mellett igyekszünk hasznos segítségetl nyújtani adatalanyok és adatkezelők számára is. További célunk, hogy helyt adjunk a személyes adatok védelével kapcsolatos kérdések megvitatásának, teret biztosítsunk az álláspontok nyilvános ütköztetésének.


Az oldalt szerkeszti: Szabó Máté Dániel. A portálon megjelent írások bármilyen formában reprodukálhatók az Adatvédelmi Portál, mint forrás megjelölésével. E-mail: adatvedelem@szabomat.hu

A portál ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓJA itt olvasható.
 
Hozzájárulás: az érintett kívánságának önkéntes és határozott kinyilvánítása, amely megfelelő tájékoztatáson alapul. [2. § 6.]
Számláló
Indulás: 2003-08-07
 

Data Protection Logo

 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!