::adatvédelmi portál::
Az érintettet - egyértelműen és részletesen - tájékoztatni kell az adatai kezelésével kapcsolatos minden tényről [Avtv. 6.§ (2)]
 
::menü::
 
::bejelentkezés::
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
::hirdetőtábla::
Rövidebb megjegyzések itt helyezhetők el. Hosszabb irományokat a fórumba várunk.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Az érintettel az adat felvétele előtt közölni kell, hogy az adatszolgáltatás önkéntes vagy kötelező. [Avtv. 6. § (1)]
::adatvédelmi hírek::
::adatvédelmi hírek:: : Előzetes ellenőrzés

Előzetes ellenőrzés

szm  2004.05.11. 11:16

Az adatvédelmi biztos lassan élni kezd az adatvédelmi törvény év elején hatályba lépett módosításával keletkezett új hatásköreivel. A múlt héten megtudthattuk, hogy a BKV Rt. utazási szokásokat felmérő kutatása tekintetében előzetes ellenőrzést szándékozik végezni. Az ellenőrzés lezárult.

Az Avtv. 31. §-a szerint az adatvédelmi biztos az adatvédelmi nyilvántartásba vételt megelőzően, illetve - egyes nevesített nagy adatkezelő szervezeteknél - az új adatállományok feldolgozásakor, vagy új adatkezelési technológia alkalmazásakor előzetes ellenőrzést végezhet. Az előzetes ellenőrzés lehetőségét tehát egyrészt az adatvédelmi nyilvántartásba vételt megelőzően, másrészt új adatállományok feldolgozásának vagy új technológia alkalmazásának esetén írja elő a törvény. Ez utóbbi esetben azonban csak olyan adatkezelő szervezeteknél teszi lehetővé a törvény az előzetes ellenőrzést, amelyek nagy mennyiségben kezelnek személyes, különleges, vagy bűnügyi adatokat. Az adatvédelmi nyilvántartásba való bejelentési kötelezettség alól továbbra is mentesül az ügyfélkapcsolatban álló személyekkel kapcsolatos adatkezelés, ez azonban nem zárja ki azt, hogy a biztos az Avtv. 31. § (2) bekezdése alapján a pénzügyi szolgáltató szervezetnél előzetes ellenőrzést végezzen (természetesen csak új adatállomány feldolgozását, vagy új adatfeldolgozási technológia alkalmazását megelőzően). A 31. § (3) bekezdésben szabályozott bejelentési kötelezettség is ez utóbbi esetre vonatkozik és jellegében teljes eltér a törvény 30. §-ában szabályozott adatvédelmi nyilvántartásba való bejelentési kötelezettségtől.

E hatáskörével élve ellenőrizta a biztos a BKV Rt. által szervezett, Budapesten és a BKV Rt. járatai által érintett környező településeken folyó, a közlekedési szokásokat felmérő közvélemény-kutatást. 

 A közvélemény-kutatásban a közbeszerzés keretében kiválasztott Közlekedés Kft. három alvállalkozója vesz részt: a Gfk. Hungária Piackutató Kft., a Sonda Ipsos Média-, Vélemény- és Piackutató Intézet, valamint a TNS Hungary Gazdasági és Társadalmi Marketing Tanácsadó Kft. A BKV Rt. megbízásából indult felmérés 49000 család és 500 intézeti háztartás lakóinak a megelőző napi közlekedési szokásaival foglalkozik. A kutatás 2004. május 4-től 2004. június 7-ig, illetőleg 2004. szeptember 13-tól 2004. november 22-ig tart majd. 

Megállapításra került, hogy a kutatásban részt vevő szervezetek nem címlistát használnak, a megkérdezettek kiválasztása ún. véletlen sétás eljáráson alapul. A kérdezőbiztosok az interjú előtt kötelezően ismertetendő szövegben tájékoztatják a potenciális megkérdezetteket a kutatás céljáról, a kutatást végző cégről, a válaszadás önkéntességéről és arról is, hogy a megkérdezett adatai statisztikailag összesítve kerülnek feldolgozásra. A megkérdezett lakóhelyének címe házszám nélkül, nem azonosítható módon, tömbhatároló utcaszakasz szinten kerül be az adatbázisba. Az interjú végén azonban a felmérést végző cégek a megkérdezettek nevét és telefonszámát is rögzítik, mely a kérdezés telefonos ellenőrzésére szolgál. Az ellenőrzéshez felvett neveket és telefonszámokat az ellenőrzést követően leválasztják az egyéb adatokról, s azok a munka befejezése után kerülnek megsemmisítésre. Az érintetteknek szóló tájékoztatás szerint azonban az adatkezelés időtartama "néhány hét", s az ellenőrzést követően törlik a személyes adatokat.

A vizsgálat megállapította, hogy a telefonos ellenőrzés előtt sem engedhető meg, hogy a személyes adatok és az egyéb adatok ugyanabban az adatbázisban szerepeljenek, hiszen így nem biztosított a megkérdezettek anonimitása. Az adatfelvételtől számított lehető legrövidebb időn belül ki kell választani azokat, akiknél ilyen telefonos ellenőrzést kívánnak végezni. Azon személyek nevét és telefonszámát, akiknél ezzel a lehetőséggel nem kívánnak élni, haladéktalanul törölni kell az elkülönített adatbázisból. Végül az ellenőrzés befejezését követően az ellenőrzöttek személyes adatait is haladéktalanul törölni kell.

 
::tematizált hírek::
 
::hírlevél::
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
::adatvédelmi alapvetés::

Tekintettel arra, hogy a személyes adatok védelméhez való jog mibenléte nem feltétlenül tiszta minden látogató előtt, az alábbiakban összefoglaló olvasható a legfontosabb tudnivalókról. Tovább>>

 

Adatvédelmi plakát

 
::linkek::
 
Adatkezelésnek számít a fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése (...) is. [Avtv. 2. § 9. pont]

Az adatvédelmi portál hiánypótló céllal közérdekű adatokat és adatvédelmi témájú híreket jelentet meg. A hírek mellett igyekszünk hasznos segítségetl nyújtani adatalanyok és adatkezelők számára is. További célunk, hogy helyt adjunk a személyes adatok védelével kapcsolatos kérdések megvitatásának, teret biztosítsunk az álláspontok nyilvános ütköztetésének.


Az oldalt szerkeszti: Szabó Máté Dániel. A portálon megjelent írások bármilyen formában reprodukálhatók az Adatvédelmi Portál, mint forrás megjelölésével. E-mail: adatvedelem@szabomat.hu

A portál ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓJA itt olvasható.
 
Hozzájárulás: az érintett kívánságának önkéntes és határozott kinyilvánítása, amely megfelelő tájékoztatáson alapul. [2. § 6.]
Számláló
Indulás: 2003-08-07
 

Data Protection Logo

 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!