::adatvédelmi portál::
Az érintettet - egyértelműen és részletesen - tájékoztatni kell az adatai kezelésével kapcsolatos minden tényről [Avtv. 6.§ (2)]
 
::menü::
 
::bejelentkezés::
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
::hirdetőtábla::
Rövidebb megjegyzések itt helyezhetők el. Hosszabb irományokat a fórumba várunk.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Az érintettel az adat felvétele előtt közölni kell, hogy az adatszolgáltatás önkéntes vagy kötelező. [Avtv. 6. § (1)]
::adatvédelmi hírek::
::adatvédelmi hírek:: : Sok iskolában a kamerák mindig be vannak kapcsolva

Sok iskolában a kamerák mindig be vannak kapcsolva

szm  2004.04.06. 15:32

Azok a gyerekek, akik a XX. század utolsó évtizedében születtek, talán az elsők, akik úgy nőnek fel, hogy a megfigyelésen alapuló társadalmat normálisnak vélik. Az Amerikai Egyesült Államokban működő Graystone iskolában a tanulókat arra figyelmeztetik, hogy jobb, ha vigyáznak magukra, viselkedjenek jól, mert szüleik az osztályban elhelyezett kamerán keresztül bármikor megnézhetik, mit csinálnak éppen. A figyelmeztetés nem hamis, tényleg működnek ezek a kamerák. Ezek a gyerekek, ha felnőnek, és a felnőtt felelősséggel terhelt életüket élik, valószínűleg már sohasem fogják tudni, mit jelentett a magánszféra védelme a szüleik és nagyszüleik korában.

Az Inquirer cikke nyomán

 

Ebben az iskolában a tanár így figyelmezteti a diákokat: „Ne feledjétek, hogy a kamerák figyelnek, és a szüleitek bármikor megnézhetnek benneteket azokon keresztül.”

Az ötszáz tanulóval rendelkező iskola huszonegy osztálytermének mindegyikében videokamera rögzíti a diákok és tanáraik minden mozdulatát. Az épület egy termében a kamerák által közvetített képeket monitorok jelenítik meg.

A kamerák iskolákban való használata szokatlan, ám mégsem egyedülálló, egyre terjedő szokás a közoktatási intézményekben ilyen berendezések üzembe állítása. A gazdagabb intézmények fejlettebb eszközöket használhatnak, olyanokat, amelyek zoomolásra, egy-egy diák kiválasztására és mozgásának követésére is alkalmasak. Az amerikai tanárok szakmai szervezetei a kamerák üzembeállítását üdvözlendőnek tartják, de nem az osztálytermekben, hanem legfeljebb a bejáratnál vagy a lépcsőházakban. Az érintett iskolák vezetése szerint azonban a rendszer előnyei messze túlmutatnak a közben okozott sérelmeken. Azt állítják, a rendszer visszatartó erővel bír, segít a rend fenntartásában, a lopások felderítésében, és megakadályozza a vandalizmust. „Olyan, mint egy tűzjelző készülék. Csak akkor érezhető a haszna, ha tényleg szükség van rá.” – mondja az említett iskola gondnoka.

Egy másik, a Great Valley High School nevet viselő intézmény tizenhat kamerájának csak riztkán veszik hasznát, de „ott vannak arra az esetre, ha tényleg szükség lenne rájuk”. Az iskola diák-képviselője úgy nyilatkozott, hogy nincs semmi baja a kamerákkal. „Ha valaki valami rossz fát tesz a tűzre, legalább elkapják” – mondja. Egy biztonságtechnikával foglalkozó cég állítása szerint a missouriban lévő Biloxi város valamennyi közoktatási intézményben lévő összes osztálytermet felszerelték már kamerákkal. Ez azt jelenti, hogy a negyvenhárom iskola ötszáz osztálytermében tizenegyezer tanuló áll állandó megfigyelés alatt. „Biztonsági okokkal indokolták kezdetben, de mára az iskolai kultúra részévé fejlődött a megfigyelés. Születésnapok, más különleges események rögzítésére is használjuk a kamerákat, nemcsak biztonsági célokra.” – mondja a város összes iskoláját kamerákkal felszerelő cég képviselője.

 

Egy szellemes megjegyzés szerint régebben a tanárok azzal ijesztgették a diákokat, hogy nekik hátul is van szemük. Nos, most már tényleg van.

 

Szabó Máté

 
::tematizált hírek::
 
::hírlevél::
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
::adatvédelmi alapvetés::

Tekintettel arra, hogy a személyes adatok védelméhez való jog mibenléte nem feltétlenül tiszta minden látogató előtt, az alábbiakban összefoglaló olvasható a legfontosabb tudnivalókról. Tovább>>

 

Adatvédelmi plakát

 
::linkek::
 
Adatkezelésnek számít a fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése (...) is. [Avtv. 2. § 9. pont]

Az adatvédelmi portál hiánypótló céllal közérdekű adatokat és adatvédelmi témájú híreket jelentet meg. A hírek mellett igyekszünk hasznos segítségetl nyújtani adatalanyok és adatkezelők számára is. További célunk, hogy helyt adjunk a személyes adatok védelével kapcsolatos kérdések megvitatásának, teret biztosítsunk az álláspontok nyilvános ütköztetésének.


Az oldalt szerkeszti: Szabó Máté Dániel. A portálon megjelent írások bármilyen formában reprodukálhatók az Adatvédelmi Portál, mint forrás megjelölésével. E-mail: adatvedelem@szabomat.hu

A portál ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓJA itt olvasható.
 
Hozzájárulás: az érintett kívánságának önkéntes és határozott kinyilvánítása, amely megfelelő tájékoztatáson alapul. [2. § 6.]
Számláló
Indulás: 2003-08-07
 

Data Protection Logo

 

ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Gyere és csatlakozz a -Karstjäger- magyar airsoft csapatába!    *****    Szoba gyerekkel kiadó film meg tekinthetõ gportálon klikk ide!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Eladó luxus lakások, házak, telkek, üzletek, lakóparki ingatlanok. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Ajándékozz Horoszkópot! Lepd meg szeretteidet egy Személyre szóló asztrológiai elemzéssel és 1 éves elõrejelzéssel.    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie, ehhez adok én,sok segítséget. Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Az asztrológia sok segítséget ad az élet minden területén, de képzett, tapasztalt asztrológus kell hozzá, keress meg!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,konzultáció.Tájékoztatás az oldalon! látogass,meg!!!    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Bérkalkulátor    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    too young and innocent | an aegyo queen | twice | neo culture technology    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Regisztrálj oldalamra és én segítelek elsajátítani az asztrológia tudományát!    *****    Tanuld nálam az asztrológiát teljesen ingyen, vagy kérj részletes asztrológiai elemzést „BECSÜLET KASSZÁS” alapon!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! kattints ide!!!    *****    Bûbájos Boszorkák - Charmed - Hírek - Extrák - Érdekességek - Charmed - Bûbájos boszorkák - Sok - sok infó - Charmed -    *****    Pénzkeresés az Interneten! Csak is kipróbáld, tesztelt módszerekkel, melyek tényleg fizetnek!