::adatvédelmi portál::
Az érintettet - egyértelműen és részletesen - tájékoztatni kell az adatai kezelésével kapcsolatos minden tényről [Avtv. 6.§ (2)]
 
::menü::
 
::bejelentkezés::
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
::hirdetőtábla::
Rövidebb megjegyzések itt helyezhetők el. Hosszabb irományokat a fórumba várunk.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Az érintettel az adat felvétele előtt közölni kell, hogy az adatszolgáltatás önkéntes vagy kötelező. [Avtv. 6. § (1)]
::adatvédelmi hírek::
::adatvédelmi hírek:: : Olvasói levél Grespik-ügyben

Olvasói levél Grespik-ügyben

szd  2004.03.17. 14:54

Az adatvédelmi biztos megküldte az ügyvédi kamara részére azon állásfoglalását, amely egy ügyvéd a bírósági tárgyalás során feltett kérdéseinek adatvédelmi szempontból történő megítéléséről szól. Az érintett ügyvéd a bíró származására és vallására nézve tett fel kérdést, és erre a bíró kimerítően válaszolt.

Az alábbi kommentár egy olvasónktól származik (A szerk.)

 

Az adatvédelmi biztos honlapján is megjelent álláspontja szerint két részre bontotta az elé került problémát. Az első részkérdés az volt, hogy az ügyvéd kérdésfeltevését tiltja-e jogszabály, a második pedig a bíró válasza.

 

Az első részkérdés tekintetében az adatvédelmi biztos megállapította, hogy pusztán „a kérdés feltétele, még ha az különleges adatokat is érint, az Avtv. fogalomrendszere szerint nem értékelhető adatkezelésnek”. Bár a biztos ezt így a vizsgálatról megjelent összegzésben nem mondja ki, de ebből egyébként szerintem az következik, hogy adatvédelmi szempontból ez a mozzanat jogsértést nem valósíthat meg.

 

A második részkérdés tárgyalása során a biztos megállapítja, hogy a bíró válasza nyomán az ügyvéd megismert személyes, sőt különleges adatokat, „mivel a bíró megfelelő hozzájárulása birtokában ismerte meg, a védő adatkezelése nem jogellenes”. A továbbiakban azonban az összegzés szövege azt az érzést kelti az olvasóban, hogy mégsem történt minden jogszerűen. A biztos ugyanis szükségesnek tartotta még megjegyezni, hogy „az Avtv. rögzíti a célhoz kötöttség elvét, melyre minden adatkezelő köteles tekintettel lenni”. Ezek után pedig a következőket állapította meg: „Áttekintve a Be. szabályozását, a Legfelsőbb Bíróság hasonló tárgyú ügyekben hozott határozatait, valamint az Alkotmánybíróság vonatkozó gyakorlatát, nem fogalmazható meg az a törvényes cél, amelyre tekintettel a védő az eljárás során a bíró származására és vallására vonatkozó adatát kezelheti. Amennyiben tehát a bíró a kérdésre pozitív választ ad, és ezáltal az ügyben eljáró védő különleges adatok kezelőjévé válik, a célhoz kötött adatkezelés követelménye nem valósul meg.”

 

A biztos tehát megállapítja, hogy nem érvényesül a célhoz kötöttség elve. A célhoz kötöttség elvére viszont minden adatkezelő köteles figyelemmel lenni. Akkor most végül is történt jogsértés, vagy sem? Erre a kérdésre az adatvédelmi biztos nem ad határozott választ, csak sugallja, hogy egy törvényi követelmény nem teljesül.

 

A biztos egyébként tévesen hivatkozik a célhoz kötöttség elvére. Az adatvédelmi törvény valóban ismeri ezt az elvet, ahogyan a biztos használja, az viszont a törvény teljes félreértése. Ha az adatvédelmi biztos logikáját követnénk, arra a következtetésre kellene jutnunk, hogy amennyiben a bíró válaszol, a hallottakat az ügyvéd köteles lenne azonnal elfelejteni, mert onnantól kezdve az egyébként jogszerű folyamatban már nem érvényesül a célhoz kötöttség elve. De ebből az is következik, hogy a nyilvános tárgyaláson a tárgyalóteremben jelen lévő egyéb személyek esetén is hiányzik a célhoz kötöttség, így ők sem kezelhetik azt, például a sajtó sem tudósíthat róla. E nyilvánvalóan nonszensz logika alapján az adatvédelmi biztos sem adhatna ki e témában a vizsgálatáról összegzést.

A bíró ezzel szemben éppen azzal a szándékkal mondta el azt amit elmondott, hogy az ügyvéd tudomást szerezzen. Tisztában kellett lennie azzal is, hogy ezt a teremben mindenki hallja, a szándéka tehát nyilván kiterjedt erre is. Más szavakkal: az volt a célja, hogy ezt a különleges adatát mások megtudják, és ebben az összefüggésben kezeljék.

Szilágyi Dezső

 
::tematizált hírek::
 
::hírlevél::
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
::adatvédelmi alapvetés::

Tekintettel arra, hogy a személyes adatok védelméhez való jog mibenléte nem feltétlenül tiszta minden látogató előtt, az alábbiakban összefoglaló olvasható a legfontosabb tudnivalókról. Tovább>>

 

Adatvédelmi plakát

 
::linkek::
 
Adatkezelésnek számít a fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése (...) is. [Avtv. 2. § 9. pont]

Az adatvédelmi portál hiánypótló céllal közérdekű adatokat és adatvédelmi témájú híreket jelentet meg. A hírek mellett igyekszünk hasznos segítségetl nyújtani adatalanyok és adatkezelők számára is. További célunk, hogy helyt adjunk a személyes adatok védelével kapcsolatos kérdések megvitatásának, teret biztosítsunk az álláspontok nyilvános ütköztetésének.


Az oldalt szerkeszti: Szabó Máté Dániel. A portálon megjelent írások bármilyen formában reprodukálhatók az Adatvédelmi Portál, mint forrás megjelölésével. E-mail: adatvedelem@szabomat.hu

A portál ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓJA itt olvasható.
 
Hozzájárulás: az érintett kívánságának önkéntes és határozott kinyilvánítása, amely megfelelő tájékoztatáson alapul. [2. § 6.]
Számláló
Indulás: 2003-08-07
 

Data Protection Logo

 

Elõre is köszönjük, hogy pár percet szánsz segítségre, adód 1%-a sokat jelent. Adj, azért hogy mi is segíthessünk.    *****    A FÉRJFOGÁS és a FÉRJMEGTARTÁS TITKAI, a SZERELEMRÕL MINDEN, a BOLDOG SZEXUÁLIS ÉLEThez vezetõ út: PSP    *****    PÁRKAPCSOLATI és SZEXUAL PARAPSZICHOLÓGIA: PSP alternatív spirituális tanácsadó képzés abszolút kezdõknek és haladóknak    *****    Hogyan kell a SZERELMET BEVONZANI ÉS MEGTARTANI? Mi a BOLDOG SZERELEM TITKA? A PSP-n megtudhatod!    *****    Minden amit TUDNI AKARSZ A SZERELEMRÕL ÉS A SZEXRÕL: PSP Párkapcsolati tanácsadó képzés * SZERELEM SZEXUALITÁS    *****    Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!